Pánve
Můžeme si vybrat podle ceny, povrchu pánví, jejich hmotnosti.
Druhy pánví se dělí podle jejich povrchů na:
Nerezové – univerzální
Nerez je vynikající na údržbu, nevadí mu, když na povrchu pánve manipulujete s ostrými předměty. Je univerzálně použitelný na všechny druhy pánví – s vyšším okrajem na dušení nebo nižším na smažení nebo na zhotovování palačinek. Jeho údržba je snadná – všechny nerezové pánve lze dát do myčky a bez úhony v něm vydrží jakýkoliv mycí cyklus.
Dalším plusem je možnost použití nerezové pánve do trouby, takže bramborové tortilly nejdřív opečené na plotýnce můžete směle dohotovit poté v rozpálené troubě. Nerezové pánve mívají vícevrstvé (sendvičové) dno, které je zhotovené z hliníku, chromu a nerezu a zajišťuje tak rovnoměrné rozložení tepla při smažení pokrmů. Pánve jsou opatřeny rovněž zahnutými okraji pro snadné vylévání, například použitého oleje.
Teflonové (s adhesivní vrstvou) – nepřilnavé
Pánve jsou opatřeny nepřilnavou vrstvou, která zabraňuje přichycení smaženého pokrmu ke dnu pánve. Při smažení lze jídlo snadno otočit, jen je nutné používat dřevěné obracečky, aby nedošlo k poškrábání adhesivního povrchu.
Litinové – tradiční
Odolávají vysokým teplotám a udrží teplo velmi dlouhou dobu a uspoří tak energii. Některé typy litinových pánví lze mýt v myčce. Litina je léty ověřený materiál používaný na pánve. Její povrch je vysoce odolný a nelze jej poškrábat. Jedinou drobnou nevýhodou je vyšší hmotnost litinového nádobí. Avšak vzhledem k jeho užitným vlastnostem stojí za to uvažovat o nákupu pánve z takového materiálu.
Měděné – estetické a úsporné
Měďené pánve jsou odolné do 260 ° C. Teplo je na jejich povrchu rozváděno rovnoměrně a pánev se zahřeje velmi rychle. Jejich krásná barva bude ozdobou vaší kuchyně. Měděné nádobí je vysoce ceněno profesionálními kuchaři pro jeho praktické vlastnosti. Měděné nádobí nepatří do myčky kvůli možnému poškození jeho povrchu čisticích přípravků do myčky.