Objevte zdraví v živém klíčku
Jste zastánci zdravé kuchyně anebo jen chcete vaši rodinu překvapit něčím novým, a navíc plných vitamínů? Obzvláště v této době, kdy se střídá teplé období se zimou, je dobré předzásobit se minerály, stopovými prvky a vitamíny v přírodní formě. Navíc je můžete mít stále při ruce a nepotřebujete k tomu drahé náčiní. Jak na to?
Stačí si vybrat ta správná semínka na klíčení, ze sklepa přinést obyčejnou zavařovací sklenici a můžete začít s pěstováním klíčků. Základem, a to nepodceňujte, je skutečně vybrat zdravá semena. Není radno je kupovat v zahradnictví či velkoprodejnách, protože by mohla být chemicky ošetřená.
Najděte k pěstování klíčků plody nejlépe na internetu u ověřených prodejců, kteří se zabývají bio produkty anebo se poohlédněte po okolí, kde jistě naleznete bio obchůdek a tam vám budou nápomocni a poradí anebo objednají potřebný produkt.
Zdravý poklad již máte doma, můžete začít. Pro začátek postačí naklíčit jeden druh. Začněte třeba s řeřichou anebo drobnými zelenými mungo fazolkami – ty jsou u děti velmi oblíbené. Svou chutí připomínají mladý šťavnatý hrášek, a i hezky vypadají, když jsou naklíčené. Je dobré, abyste zkusili opravdu jen jeden či maximálně dva druhy, a to proto, abyste zjistili, jaké množství klíčků z určitého množství budete mít. Ono se to nezdá, ale i z malé hrstky semínek je pak řádná dávka vyklíčených výhonků a abyste je stihly včas zkonzumovat. Nedoporučuje se klíčky přechovávat déle než jeden den v ledničce, a to proto, aby udržely v co největší míře „nálož zdraví“. Například obilné klíčky obsahují spoustu vitamínu B, který má význačný vliv na naši nervovou soustavu, a tudíž psychickou pohodu. Klíčit můžete spoustu druhů semen, jako například ředkvičku, alfa-alfa vojtěšku, pískavici, rukolu, alfalfa tolice vojtěšku, ječmen, slunečnici, jetel, brokolici, hořčici, ředkev, ale i luštěniny.